Excesul de sebum - de ce apare si cum il poti combate

Secretia de sebum este un proces perfect normal care are loc la nivelul pielii si prezinta numeroase beneficii. Cu toate acestea, devine o problema atunci cand sebumul este secretat in exces. Acesta poate da nastere acneei si poate conferi un aspect lucios si neplacut tenului tau. Din fericire, exista metode prin care secretia de sebum poate fi reglata, iar pielea va arata mai curata si plina de prospetime. In articolul de mai jos vei afla din ce motive poate aparea surplusul de sebum si cum sa combati aceasta problema.

Ce produce excesul de sebum - ce este sebumul?

Pe aproape toata suprafata corpului se gasesc glande sebacee, responsabile pentru secretia de sebum. Acesta este o substanta uleioasa, de culoare galbuie si are rolul de a impiedica pierderea apei din piele, pentru a limita uscarea sa. Cele mai mari concentratii de glande sebacee se gasesc pe fata, scalp si piept.

In compozitia chimica a sebumului intra acizi grasi, trigliceride, si scualen. Prin moleculele de grasime, el isi indeplineste rolul de bariera protectoare a pielii: sigileaza umezeala, ofera protectie impotriva radiatiilor ultraviolete si a altor agenti nocivi, precum infectiile fungice. In plus, este responsabil pentru a aduce antioxidanti solubili la suprafata pielii (de exemplu, vitamina E).

 De ce apare excesul de sebum?

Asa cum reiese din capitolul anterior, secretia de sebum nu este un proces negativ, insa ea devine problematica atunci cand pielea secreta sebum in exces. Canitatea de sebum este influentata de schimbarile hormonale care au loc in organismul uman. Aceste modificari sunt cauzate de inaintarea in varsta, de tratamente medicamentoase sau de stilul de viata.  

Atunci cand sebumul este produs in exces, acesta poate bloca porii, in combinatie cu celule moarte de piele si astfel apar cosurile si punctele negre. De asemenea, o piele grasa cauzata de surplusul de sebum prezinta pori mariti si aspect lucios.

Odata blocati porii prin “dopul” de sebum, bacteriile captate acolo pot produce inflamatii, iar in timp continutul poate ajunge si la celelalte straturi de piele, provocand leziuni.

Cum reglezi excesul de sebum?

Exista mai multe metode prin care poti tine secretia de sebum sub control si ele se refera atat la regimul alimentar, cat si la rutina de ingrijire a pielii. 

In primul rand, este necesar sa ai o dieta sanatoasa, in care sa elimini mancarurile de tip fast-food, mancarurile bogate in grasimi si pe cele bogate in zahar.

De asemenea, desi pare contraintuitiv, trebuie sa ai grija sa nu iti usuci pielea excesiv, atunci vand doresti sa indepartezi sebumul. Prin urmare, renunta la produsele de ingrijire care contin alcool, foloseste creme de fata si produse de curatare blande, precum spumele de curatare in adancime. Pentru purificarea tenului, poti folosi masti de curatare cu argila sau alte substante care indeparteaza sebumul in mod prietenos.

Daca vei aplica metode intensive de curatare e pielii, aceasta va avea tendinta sa supracomponseze si va produce si mai mult sebum. Asadar, nu freca pielea cu materiale abrazive si nu o usca excesiv. Asigura-te ca pastrezi un nivel de hidratare potrivit. 

De asemenea, poti apela la produse special create pentru pielea grasa, cum sunt anumite seruri ce contin acid salicilic (BHA), ce destupa porii, fara sa usuce pielea. Nu uita ca, daca folosesti aceste produse, sa aplici crema de protectie solara.

Tot pentru pastrarea echilibrului chimic al tenului, apeleaza la produse de machiaj fara uleiuri sau unturi. Ele trebuie sa te ajute sa pastrezi pielea mata. 

Uneori, excesul de sebum poate duce la probleme care necesita consultatia medicala, asa ca nu ezita sa apelezi la un specialist daca acneea sau alte complicatii persista. Este posibil ca doctorul sa descopere cauze ce necesita tratament special.

In general, excesul de sebum poate fi reglat printr-o rutina consecventa, aplicata cu sfintenie, prin curatarea delicata, dar eficienta a pielii si prin folosirea produselor special create pentru tipul tau de ten. La fel de importante sunt regimul alimentar sanatos, care include ingrediente naturale si hidratare optima, precum si stilul de viata fara excese si odihna suficienta. Aplicand aceste metode, vei avea parte intotdeauna de un ten sanatos, proaspat si curat!

Sursa foto: Shutterstock.com.

Lasa un comentariu