WowIngredient: Retinol - tot ce trebuie sa stii

În linii generale putem spune despre retinol că este un retinoid derivat din vitamina A. Retinolul este cea mai puternică formă de vitamina A, deseori numit și vitamina A1.  Ambele au proprietăți foarte asemănătoare și sunt foarte iubite de specialiștii în domeniul de skincare. Motivul este foarte simplu. Atât Vitamina A cât și Retinolul crește rată de reînnoire a celulelor, este un stimulent natural al colagenului și contribuie la neutralizarea radicalilor liberi. Un pachet destul de mare de avantaje, nu? 

BENEFICIILE RETINOLULUI

WowIngredient: Retinol - tot ce trebuie sa stii
  • Proprietăți anti-îmbătrânire 

Retinolul pătrunde adânc în piele și poate ajută la reducerea aspectului liniilor fine și a ridurilor în timp. 

  • Stimulator de colagen 

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru nu mai produce la fel de mult colagen. Unii preferă să îl adauge în mod artificial (prin creme, serururi) iar alții să utilizeze ingrediente care stimulează propria piele să producă colagenul necesar (cum ar fi retinolul).  La ce va duce mai exact umplerea golului de colagen? La îmbunătățirea elasticității pielii și la o o piele cu un aspect mai sănătos.  

  • Îmbunătățește tonusul și textura pielii 

Printre alte proprietăți, crește rată de reînnoire a celulelor. Acest fapt duce la înlocuirea celulelor obosite cu cele noi care vor da pielii un aspect mai moale, mai suplu și mai strălucitor. Tot datorită acestui fapt retinolul poate ajută la estomparea imperfecțiunilor și a petelor întunecate.

  • Ajută la curățarea acneei

Prin deblocarea porilor, curăță pielea și previne apariția altor focare. În mod natural, mai puțină acnee va duce la mai puține cicatrici de acnee. În plus, retinoizii pot amplifica efectele altor creme și geluri, permițându-vă să obțineți beneficii maxime din orice rutină pe care o utilizați.

CONCENTRAȚII 

Atunci când este utilizat corect, retinolul poate fi extrem de eficient și poate aduce acele beneficiile despre care am scris mai sus. Cu toate acestea poate fi găsit în multe categorii de produse și în multe concentrații, fiecare cu o metodă diversă de aplicare. Uneori pare imposibil să te orientezi în toate aceste concentrații. Anume din acest motiv vom încerca să le analizăm pe cele mai des întâlnite.

  • Retinol cu putere redusă - 0,01% până la 0,03%.

Această concentrație este potrivită pentru persoanele care încearcă pentru prima dată acest ingredient dar și pentru persoanele cu ten sensibil și uscat. Dacă deja ați introdus retinolul în rutină, concentrația dată poate fi utilizată zilnic, de 1-2 ori pe zi. Procentajele mici de retinol sunt eficiente în ameliorarea multiplelor semne de îmbătrânire, în reducerea dimensiunii porilor și în îmbunătățirea sănătății generale a pielii. Un exemplu bun de retinol potrivit pentru începători este serul de la  The Potions Retinol Vitamin A Serum. Cu o concentrație de retinol de 0,03% este un produs bun pentru a vedea dacă ingredientul se potrivește tenului Dvs.

  • Retinol de intensitate moderată - 0,03% până la 0,3%.

Această concentrație este recomandată persoanelor cu probleme ale pielii mai pronunțate. Aici ne referim la tonusul tern și neuniform al pielii dar și la pierderea fermității. Pentru o utilizare sigură se recomandă folosirea produsului de 2-3 ori pe săptămâna, de preferat de seara. La acest procentaj putem conta pe un rezultat mai rapid și mai puternic în ceea ce privește contracararea efectelor dăunătoare ale mediului.

  • Retinol de mare putere - 0,3%-1%.

Cei cu probleme tenace ale pielii, cum ar fi ridurile adânci și tonusul neuniform pronunțat al pielii, ar putea dori să ia în considerare o cremă, un ser sau un tratament cu un procent ridicat de retinol. Dar ce procent de retinol este eficient? Căutați formulări cu un procent între 0,3% și 1%, retinolul 1% fiind cea mai puternică opțiune.  Procentele mai mari de retinol vor oferi rezultate rapide pentru problemele de îngrijire a pielii care este posibil să nu fi răspuns la procente mai mici. Deși pare soluția ideală, sfatul nostru ar fi să consultați un dermatolog înainte să aplicați un produs cu concentrație mare de retinol.

CUM ÎL INTRODUCEM ÎN RUTINĂ?

Înarmată cu aceste cunoștințe despre puterea de retinol pe care ar trebui să o folosești pentru preocupările tale tot ce mai trebuie să afli este cum anume ar trebui să introduci acest ingredient în rutină ta.

Ca și orice alt produs acest ingredient trebuie introdus în rutină lent și atent. Inițial recomandăm să testați produse cu retinol de o concentrație mică sau maxim medie de aproximativ 2 ori pe săptămâna timp de 2-3 săptămâni seara. În această perioada veți observă cum anume reacționează piele la acest ingredient. Dacă observați un efect vizibil bun puteți încerca să măriti frecvența de exemplu de la utilizarea de două ori pe săptămână la trei ori pe săptămână. Aici depinde mult și de concentrația de retinol pe care ați ales-o. O chestie foarte importantă este că nu trebuie se ne grăbim. Orice schimbare de concentrație fie de frecvența trebuie să treacă de un test de cel puțin două săptămâni pentru a ajunge la rezultate maxime.

ESENȚIAL DACĂ UTILIZEZI RETINOLUL – SPF

WowIngredient: Retinol - tot ce trebuie sa stii

Deși are multe beneficii, retinolul are tendința de a subția pielea și a o face mai sensibilă la razele UV. Anume din acest motiv dacă alegi să folosești retinolul în rutină ta, este esențial să utilizezi un SPF de minim 30 cu spectru larg până și în zilele ploiase sau înzăpezite. Trebuie să înțelegem că retinolul, sub influență razelor UV poate să aducă mai multe probleme decât beneficii. Ca să alegem un SPF potrivit tenului nostru și care să se împace bine cu retinolul, cea mai simplă soluție ar fi să alegem protecții solare calmante pentru toate tipurile de ten. Ca exemplu, protectie solara de la SKIN1004, ce contine Centella Asiatica.

CONCLUZII

Retinolul este un ingredient foarte bun dacă este utilizat corect. Poate părea ciudat că un ingredient este în stare să facă așa de multe și cu toate acestea atât de multă lume se teme de el. Adevărul este că, la fel ca orice alt ingredient  nu se potrivește tuturor. Motivul principal al acestei frici este dezinformarea. Sperăm că acest articol să aducă claritate în ceea ce privește beneficiile și riscurile de a utiliza retinolul. Într-adevăr, că și orice alt ingredient nu se potrivește absolut oricui, cu toate acestea, beneficiile pe care ni le poate aduce sunt mult prea bune pentru a nu-l încerca.

Lasa un comentariu